FeLV/FIV 2018-10-09T16:18:05+00:00

Felv/Fiv bij de kat

 FeLV

Felv is een virus ziekte bij de kat die leukemie kan veroorzaken, maar vooral onderdrukking van het immuunapparaat veroorzaakt (immuun suppressie) waardoor katten gevoeliger zijn voor infecties. Van alle katten die het virus oplopen, overwint 40% het virus binnen 3 tot 4 maanden. De andere 60 % van de katten zijn levenslang besmet. Van deze katten overlijdt 25% binnen 1 jaar. Na 3 jaar is 75% van de katten met een besmetting overleden. Gelukkig komt deze ziekte in Nederland relatief weinig voor. Raskatten worden bijna standaard op deze ziekte getest voordat ze voor de fok gebruikt mogen worden. Na infectie vermeerderd het virus zich in de tonsillen en van daaruit verspreidt het zich naar de lymfevaten en lymfeknopen. Als het virus zich naar de speekselklier verspreidt kan het andere katten gaan besmetten. Besmetting vind plaats door langdurig sociaal contact (elkaar wassen/uit het zelfde bakje eten). Ook door bloed contact (vechten) en via ontlasting kan een kat besmet raken. Een drachtige poes kan haar kittens via de placenta en via de moedermelk besmetten.

Symptomen

De symptomen zijn niet specifiek. Het virus kan tumoren veroorzaken (leukemie) , bloedarmoede, ontstekingen van de iris (uveitis) en tandvlees ontstekingen. Het belangrijkste symptoom is de weerstandsvermindering en daardoor de kans op allerlei infecties.

De belangrijkste algemene symptomen zijn:

Vermageren

Vergrote lymfeknopen

Sloomheid

Koorst

Benauwdheid

Uveitis (oog ontstekingen)

Diagnose

De diagnose wordt door middel van een bloedonderzoek gesteld. Er is een sneltest (snaptest) waarbij met een druppel bloed in 5 minuten een infectie kan worden aangetoond. Bij gezonde katten is een positieve uitslag (de kat is besmet met het virus) minder betrouwbaar, maar katten die ziek zijn en positief testen is de test erg betrouwbaar. Katten die positief testen op het FeLV virus dienen geïsoleerd te worden om besmetting van andere katten te voorkomen.  Deze test kunnen wij op de praktijk doen en binnen enkele minuten heeft u de uitslag.

Behandeling

Katten met een FeLV besmetting zullen helaas overlijden. Soms kunnen we tijdelijke verlichting geven door secundaire infectie met antibiotica te behandelen.

Voorkomen van een infectie

Een infectie kan voorkomen te worden door een kat binnen te houden zonder contact met andere katten.  Er is ook een vaccinatie die zeker geen 100% bescherming biedt. Deze vaccinatie wordt niet standaard in Nederland gevaccineerd. Dit omdat het geen 100% bescherming biedt en het vaccin ook bijwerkingen heeft. Verder kunnen katten preventief getest worden met een bloedonderzoek voordat ze bij een andere kat geplaatst worden.

FIV

FIV is een virus infectie die ook wel kattenaids wordt genoemd. Het virus tast het immuunsysteem aan en katten met een FIV besmetting worden dus gevoelig voor allerlei infecties. Net als bij mensen wordt dit virus overgebracht door bloedcontact. Infectie komt vooral door vecht- en bijtwonden. Het is natuurlijk niet vreemd dat katers dus vaker besmet worden dan poezen. Ook bij dekkingen wordt vaak gebeten (nekbeet). Een drachtige poes kan ook haar kittens besmetten. In mindere mate kunnen katten elkaar ook besmetten door langdurig sociaal contact. Maar anders dan bij FeLV komt dit maar weinig voor.

Symptomen

Vermageren

Vergrote lymfeknopen

Sloomheid

Koorst

Benauwdheid

Uveitis (oog ontstekingen)

Diagnose

Ook dit virus wordt aangetoond door middel van een sneltest (snap). met een kleine hoeveelheid bloed kunnen we binnen enkele minuten weten of een kat besmet is met het FIV virus.

We zien verschillende stadia tijdens een FIV besmetting

Stadium 1 Acute stadium: De kat is wel besmet, maar vertoont vrijwel geen ziekte verschijnselen. Een enkel dier heeft koorts.
Stadium 2 Asymptomatische fase: Deze fase kan vrij lang duren, soms wel langer dan 5 jaar. In deze fase kan de kat wel andere dieren besmetten, maar heeft zelf geen symptomen.
Stadium 3: In deze fase heeft de kat allerlei vage, algemene symptomen, zoals koorts, oogontstekingen, verminderde eetlust en vermageren.
Stadium 4 AIDS gerelateerd stadium: In deze fase komen de meeste dieren bij de dierenarts. De eigenaar ziet dat er wat mis is, al zijn de klachten vaak wat algemeen. Zo zien we tandvleesontstekingen, oogontstekingen, vermageren, zwelling van de lymfeknopen, benauwdheid en diarree. Vaak wordt dit steeds erger.
Stadium 5 AIDS: Uiteindelijk bereikt een deel van de katten het stadium dat je kunt vergelijken met AIDS. De kat vermagert, krijgt chronische ziekteproblemen en allerlei infecties die hij niet meer kan overwinnen, zoals longontsteking. Een enkele keer zien we ook zenuwafwijkingen.

Behandeling

Deze ziekte is niet te behandelen en er is ook geen vaccin beschikbaar. Soms kunnen we secundiare infecties met antibiotica behandelen.

 

 

 

X