Ontwormen 2017-10-22T20:08:43+00:00

Ontwormen van de hond

De 2 meest voorkomende worminfecties bij de hond zijn infectie met de spoelworm (toxocara) en de lintworm (Dipylidium). Voor beiden geldt dat de wormen vaak niet in de ontlasting zichtbaar zijn en ook de eitjes zijn niet zichtbaar in de ontlasting. Spoelwormen kunnen ook schadelijk zijn voor de mens (een zoonose). Dus het ontwormen van uw hond is niet alleen om uw hond gezond te houden maar ook om u zelf gezond te houden.

Spoelworm (toxocara)

Spoelwormen zijn dunne lange wormen die in de dunne darm leven. Ze worden zelden in de ontlasting gezien. Een heel enkele keer worden spoelwormen uitgebraakt. De eitjes van de spoelworm zijn zeer resistent en kunnen jaren in bijvoorbeeld een zandbak overleven. Honden kunnen besmet raken met de eitjes door de omgeving (zand/aarde) en ook het eten van ontlasting kan een besmetting geven. Pups worden besmet via de baarmoeder of moedermelk. De eitjes worden in het lichaam larfjes en die worden uiteindelijk wormen. Volwassen dieren hebben vaak geen klachten bij een besmetting, maar pups kunnen behoorlijk heftige klachten krijgen. Bijvoorbeeld groeiachterstand/vermageren/gezwollen en gespannen buikjes en diarree. Toxocara is een zoonose en daarom is het zo ontzettend belangrijk dat we onze honden ontwormen.

Bij de mens kunnen de larfjes van de toxocara allergische reacties geven/ontstekingen in het lichaam en onstekingen in het oog, wat tot blindheid kan lijden. Ons advies is om volwassen honden 4x per jaar te ontwormen. Voor pups geldt een uitgebreider ontwormings schema. Omdat een antiwormen middel alleen de volwassen wormen bestrijdt en niet de eitjes en larven, moet de behandeling regelmatig herhaald worden. De eitjes worden weer larfjes en die worden weer wormen en zo blijft de cyclus zich herhalen. De ontwormings middelen die wij adviseren zijn tegen spoel en lintwormen (milbactor).

Lintworm (dipylidium)

Lintwormen leven ook in de dunne darm bij honden. De wormen kunnen ruim een meter lang worden. De worm bestaat uit segmentjes(rijstekorreltjes) die allemaal eitjes bevatten. Lintworm segmentjes kun je in de ontlasting zien maar ook aan de haren rond de anus. Besmetting kan optreden door het oplikken van een vlo/luis. Vlooien kunnen besmet zijn met een tussenstadium van de lintworm en kan zo de hond besmetten. Ook het eten van rauw vlees kan een lintworm infectie veroorzaken. Een ontwormingsmiddel met praziquantel (milbactor) kan een infectie bestrijden.

Ontwormschema hond:
X