Castratie van de kater 2020-01-16T15:34:59+00:00

Castratie van de kater

Castratie betekend het verwijderen van de testikels bij de kater. De Balzak (scrotum) wordt niet verwijderd. Bij katers is er geen gezondheidsvoordeel om te castreren. Katers worden meestal tussen de 5-8 maanden leeftijd geslachtsrijp. Niet alleen zijn ze dan vruchtbaar, maar ook kan vanaf die leeftijd ongewenst gedrag zoals sproeien gaan optreden. Bij sproeigedrag geldt zeker, voorkomen is beter als genezen. Dus ons advies is om een kater te castreren, voordat de kater gaat sproeien. Ook al is er geen gezondheidsvoordeel, toch worden de meeste katers gecastreerd. Dit is met name om het gedrag positief te beïnvloeden. Zoals bijvoorbeeld het voorkomen van urine sproeien. Meestal castreren we katers rond 5-6 maanden leeftijd.

Hoe castreren we een kater

Castratie is een operatieve ingreep die onder narcose wordt uitgevoerd. Aan beide kanten wordt er in de balzak een klein sneetje gemaakt waarna de testikels worden verwijderd. De sneetjes worden niet gehecht. De reden dat we de wondjes niet hechten is dat de wondjes sneller verkleven en dus ook genezen. Ook heeft de kater minder de neiging om er aan te gaan likken als er geen hechtingen zitten. Doordat er na de castratie geen geslachtshormonen meer worden aangemaakt, voorkomt dit ongewenst gedrag zoals sproeien. Een castratie is een veel minder gecompliceerde operatie als bijvoorbeeld een sterilisatie bij de poes. Het herstel is daarom ook vlot.

Urineweg problemen

In het verleden werd er nog wel eens aangenomen dat bij vroege castratie van de kater de plasbuis ook nauwer zou zijn en dit zou de kans op verstopping bij blaasgruis problemen vergroten. Uit onderzoek is gebleken dat de diameter van de plasbuis niet kleiner is bij vroeg gecastreerde katers ten opzichte van katers die op latere leeftijd zijn gecastreerd.

Bescherming van de wond

Helaas beschermd een Medical Pet Shirt (rompertje) niet de castratie wondjes. Als de kat aan de wondjes gaat likken adviseren wij een kapje.

X