Steriliseren van de poes 2017-10-22T20:03:28+00:00

Sterilisatie van de poes

Bij katten heeft het steriliseren op jonge leeftijd meerdere voordelen. Niet alleen heeft het een gunstige invloed op de gezondheid van uw kat maar het heeft ook een positieve invloed op het gedrag van de kat. Bij de sterilisatie worden alleen de eierstokken verwijderd en niet de baarmoeder (uterus). Alleen als de baarmoeder er afwijkend uitziet verwijderen we die met de sterilisatie

Voordelen van sterilisatie:

Het niet meer krols worden van de kat:

Er zijn katten die zeer vocaal zijn als ze krols worden en ook een totaal ander gedrag tijdens de krolsheid hebben. Er zijn katten bij die bijvoorbeeld zowel overdag als ’s nachts klagelijk mauwen of zelfs gillen. Katten kunnen  ook erg aanhankelijk worden en het liefst de hele dag voor uw voeten lopen. Er zijn ook poezen die gaan sproeien (plassen) in huis. De meeste katten worden vanaf een leeftijd van 6-9 maanden voor het eerst krols en kunnen dan elke paar weken krols worden. Veel poezen hebben nog al is de neiging om te ontsnappen als ze krols worden en kunnen dan ongewenst gedekt worden (soms al op zeer jonge leeftijd).

Mammatumoren:

Oudere niet gesteriliseerde poezen en poezen die op latere leeftijd zijn gesteriliseerd, hebben verhoogde kans op het ontwikkelen van mammatumoren (tumoren van het melkklier weefsel). Het ontstaan van deze tumoren is namelijk onder invloed van hormonen die aanwezig zijn tijdens de krolsheid. Hoe meer krolsheden de poes doormaakt hoe hoger de kans is op tumoren van het melkklierweefsel. Bij katten komen bijna alleen maar kwaadaardige gezwellen van het melkklierweefsel voor. Hoe minder krolsheden de poes doormaakt hoe minder kans er is op het ontstaan van kwaadaardige gezwellen.

Baarmoederontsteking (pyometra):

Deze aandoening komt alleen voor bij niet gesteriliseerde poezen.  Het is een ontsteking van de baarmoeder, waarbij de baarmoeder zich vult met pus. Er zijn 2 vormen van een pyometra: een open en een gesloten vorm. Bij de open vorm ziet u pus uit de vulva van de poes komen en bij de gesloten vorm ziet u dit niet. Deze laatste vorm is daarom soms ook zo lastig te diagnosticeren. Omdat de symptomen vaak niet duidelijk zijn. De klachten zijn vaak algeheel ziek zijn,sloom,slecht willen eten en soms een gevoelige buik. We zien een pyometra bij de poes vaak ontstaan na een dekking/tijdens de dracht/doordat de vruchten (zwangerschap) afgestoten worden of op elk moment na de krolsheid.

Bij een beginnende ontsteking of bij fokpoezen wordt er nog wel eens geprobeerd een behandeling in te stellen, anders dan een operatieve behandeling. Die behandeling kan bestaan uit antibiotica, soms in combinatie met injectie om de baarmoeder te laten samentrekken. Dit kan goede resultaten geven. Maar er is een ook een kans dat de medicatie niet aanslaat en/of de ontsteking weer terug komt. Ons advies is toch vaak om doormiddel van een operatie de baarmoeder en eierstokken weg te halen.

Nadelen van de sterilisatie:

Het is een operatieve ingreep die onder narcose wordt uitgevoerd. Een operatie en narcose brengt altijd risico met zich mee. Gelukkig gebruiken we tegenwoordig hele veilige narcose middelen dat maakt het narcose risico minimaal. Een toename in lichaamsgewicht zien we ook nog wel eens na de sterilisatie. De stofwisseling gaat wat omlaag met gevolg dat de poes iets dikker kan worden. Na de sterilisatie raden we aan om iets minder voer te gaan geven om gewichts toename te voorkomen. Verder zijn er geen nadelige gevolgen van sterilisatie bij de kat.

Hoe steriliseren we een poes:

Er wordt een sneetje in de buikwand gemaakt van ongeveer 1,5cm. De eierstokken worden verwijderd en daarna word de wond in 3 lagen gehecht. Hierbij hechten we de huid onderhuids. U ziet geen hechtingen zitten. Alleen als de baarmoeder afwijkend is wordt deze ook verwijderd. Omdat het sneetje zo klein is en we een sterilisatie haakje gebruiken hersteld de kat heel snel.

Wanneer steriliseren:

We adviseren om poezen voor de eerste krolsheid te steriliseren. Dus rond de leeftijd van 6 maanden. Ook tijdens de krolsheid kunnen poezen gesteriliseerd worden. Hoe minder krolsheden de poes meemaakt hoe minder kans er is op het ontstaan van mammatumoren.

Bescherming van de wond:

Sommige katten hebben nog wel eens de neiging om aan de wond te gaan likken of aan de geschoren huid rondom de wond te gaan likken. Dit kan ontstekingen geven. Om dit voorkomen kunnen we de wond beschermen met een MPS rompertje. Dit is een speciaal rompertje voor katten zodat ze niet aan de wond kunnen komen maar wel gewoon naar de kattenbak kunnen gaan. Een alternatief is een kapje.

X