Het gebit 2017-10-22T20:25:28+00:00

Gebitsproblemen

De tanden en kiezen van konijnen groeien levenslang door. Bij een normaal gebit staan de bovensnijtanden voor de ondersnijtanden en raken de ondersnijtanden de stifttanden. Hierdoor slijten de snijtanden netjes op elkaar af. Groei en slijtage zijn dan in evenwicht. De tanden en kiezen slijten dan gelijkmatig af. Helaas kont het regelmatig bij konijnen voor dat de afslijting van snijtanden en kiezen niet gelijkmatig gebeurt.

Er zijn meerdere redenen waarom de slijtage afwijkend is. Niet alleen de kiezen maar ook de kieswortels groeien door. Door verkeerde stand van de kiezen kunnen de wortels in het bot gaan groeien en zo abcessen geven. Deze abcessen geven vaak harde zwellingen bij de kaaktak of onder het oog.

Oorzaak

Als konijnen te weinig calcium met de voeding opnemen ontstaat er osteoporose (botontkalking). Door de osteoporose kunnen tanden en kiezen scheef in de kaak gaan staan. Door het scheef staan slijten snijtanden en kiezen ook scheef af. Bij kiezen ontstaan er dan haken op de kiezen. De snijtanden groeien vaak lang door en worden ook wel olifantstanden genoemd. De haken kunnen wonden aan de wangen en de tong geven, die erg pijnlijk zijn.

Te lange voortanden zorgt dat konijnen het voer niet meer kan oppakken en dus niet meer kan eten. Een andere oorzaak van het onregelmatig afslijten van snijtanden en kiezen is door afwijkend knaaggedrag of het onvoldoende eten van structuurvoer. Hooi en stro zijn belangrijk voor het goed kunnen afslijten van de snijtanden en kiezen.

Het aanbieden van een goede voeding (pellet voeding) en voldoende structuur voer is erg belangrijk voor het gezond houden van het konijnen gebit. Wij adviseren science select of trovet konijnen voer.

Trauma is ook een belangrijke oorzaak van een afwijkende afslijting. Bijvoorbeeld een voortand die door een val of klap scheef komt te staan. Ook het verlies van een tand of kies zorgt voor een scheve afslijting. Als er een kies niet meer teruggroeit zal de tegenoverliggende kies door blijven groeien en zo problemen gaan geven.

Symptomen:

  • Overmatig speekselen
  • Natte bek en natte voorpootjes
  • Vermageren
  • Slechte eetlust maar wel interesse in eten
  • Zwellingen aan de kaak (abcessen)

Therapie:

Bij te lange snijtanden is de behandeling  het slijpen van de voortanden. Met een slijptol (dremel) wordt dan regelmatig de snijtanden in gekort. Het nadeel hieraan is dat dit regelmatig moet gebeuren. Er zijn konijnen die iedere 3-6 weken langs moeten komen om de snijtanden te laten inkorten. Bij afwijkende kiezen moeten de haken verwijderd worden.

Op de praktijk gebruiken wij een speciaal boortje waar de haken mee weggeslepen kunnen worden. Ook dit moet regelmatig bij konijnen herhaald worden. Gemiddeld iedere 3-6 weken. Als klachten langdurig aanhouden kunnen we soms een kies met de tegenovergestelde kies verwijderen. Dit is geen makkelijke ingreep. Als er maar een klein stukje wortel achter blijft, kan de kies weer helemaal terug groeien. En dan weer problemen gaan geven.

Ook een goede voeding met voldoende structuur en calcium is preventief maar ook als er al klachten zijn van belang. Wij adviseren pellet voeding van science select of trovet.

X